Slovenskim državnim uradnikom odsvetovali uporabo TikToka

Matej Huš

11. mar 2023 ob 00:00:23

Tudi Slovenija se je pridružila državam, v katerim so državnim uradnikom bodisi prepovedali bodisi zgolj odsvetovali uporabo TikToka. Urad vlade za informacijsko varnost (URSIV) je vsem organom v državni upravi poslal dopis, v katerem so uporabo aplikacije na službenih napravah odsvetovali. To je prvi korak in še ne predstavlja prepovedi, temveč zgolj varnostno priporočilo. Podoben ukrep so že sprejele Evropska komisija, pa tudi ZDA in Kanada.

Za to potezo so se odločili na podlagi analiz več organizacij, ki se ukvarjajo z računalniško varnostjo. Opozarjajo, da aplikacija za uporabo zahteva veliko pravic za dostop do virov na mobilni napravi. Lastnik programa je podjetje ByteDance, v katerem so zaposleni v preteklosti že dostopali tudi do uporabniških podatkov. Hkrati lahko prek TikToka poteka manipulacija in krojenje javnega mnenja, prav tako pa lahko uporabnikom reklamirajo škodljiva spletna mesta in programe ter jih preusmerjajo nanje.

V ZDA so TikToku skorajda prepovedali poslovanje, a se je na koncu izmazal z zavezami in ukrepi, ki naj bi preprečevali manipulacije in krajo osebnih podatkov. Eden glavnih očitkov podjetju je povezanost s kitajskimi oblastmi, kar oboji zavračajo. Poleg varnostnih pomislekov pa obstajajo tudi zdravstveni, saj ima TikTok posledice na razvoj otroških možganov, ki lahko izgubijo možnost osredotočanja na daljše vsebine.