Samsung zmanjšuje velikost pik v telefonskih kamerah

Matej Huš

12. jun 2021 ob 12:05:14

Samsung je predstavil novo tipalo za kamere v pametnih telefonih, ki po besedah proizvajalca prinaša najmanjše pike. ISOCELL JN1 ima ločljivost 50 milijonov pik v formatu 1/2,76 palca, torej so posamezne pike velike 0,64 mikrometra. ISOCELL Slim GH1 iz leta 2019, ki je prav tako postavil rekord, ima pike v velikosti 0,70 mikrometra (1/2,8 palca).

Manjšanje tipal in pik seveda prinaša več šuma, kar negativno vpliva na kakovost fotografij. Samsung pojasnjuje, da je manjšanje tipal povezano z univerzalnostjo, saj jih lahko uporabijo v modulih v ultraširokih ali telefoto objektivih, kjer je prostor v telefonih omejen in zato dragocen. Še posebej to velja za kamere na sprednji strani. V praksi se potem fotografije snemajo v ločljivostjo 12,5 milijonov pik, saj se informacija s štirih pik sešteje (efektivna velikost 1,28 mikrometra), čemur pravimo pixel-binning.

Samsung v novem tipalu uporablja tehnologijo Isocell 2.0. Med pikami se kot separator uporablja material, ki ne vsebuje kovin, s čimer se poveča občutljivost posameznih pik. S tem se zmanjšuje presluh. Prve verzije Isocella so uporabljale kovinski separator, s čimer se je presluh zmanjšal, a je kovinski separator absorbiral veliko svetlobe. Nekovinski separator to težavo odpravlja.

Ni še znano, kateri modeli telefonov bodo prvi dobili nova tipala.