Lani peto ali šesto najtoplejše leto

Matej Huš

12. jan 2023 ob 21:14:42

Vse večje svetovne meteorološke organizacije so objavile poročila o lanskih temperaturah, ki usklajeno kažejo, da se segrevanje ozračja nadaljuje. NASA je ocenila, da je bilo lansko leto peto najtoplejše, enako tudi Berkeley Earth in evropski ECMWF. Britanski Met Office in ameriška NOAA pa sta lansko leto ocenila kot šesto najtoplejše, odkar zanesljivo merimo temperature.

Minulo leto je bilo malenkost toplejše od leta 2021, je pa zaostajalo za rekordnimi leti 2016, 2019 in 2020. Na spremenljivost vpliva vreme, zlasti pojavi kot je El Niño, a dolgoletni trend je prepričljivo usmerjen navzgor. Kadar vlada La Niña, kar se dogaja od leta 2020, so globalne temperature nekoliko nižje. Ko se smer vetra in morskih tokov obrne, bodo prihodnja leta še toplejša. To je možno napovedati srednjeročno in letos se bo La Niña verjetno končala. Ne glede na te oscilacije pa je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev prav zadnjih osem let.

Lansko leto je bilo od dolgoletnega povprečja 1951-1980 za 0,89 °C toplejše, ugotavlja NASA. Od predindustrijske dobe se je Zemlja segrela že za dobro stopinjo, trend pa kaže na stopnjevanje naraščanja temperature. To prinaša več ekstremnih vremenskih dogodkov, pojasnjuje direktor NASE Bill Nelson. Seveda to ne pomeni, da je povsod in nenehno nadpovprečno vroče. Lansko leto so bile temperature podpovprečne v vzhodnem Pacifiku v tropih, posebej visoke pa so bile v Sibiriji, Evropi in na Antarktiki, kjer je bilo odstopanje več kot 2 °C.