Za nami je najtoplejše leto v zadnjih 2000 letih

Matej Huš

15. maj 2024 ob 23:50:17

Minulo leto je bilo toplo, druga polovica pa je bila prav peklensko vroča. Vse od junija dalje je bil vsak naslednji mesec najtoplejši med sebi enakimi v zgodovini, kar se je nadaljevalo do danes. Vse kaže, da bo tudi leto 2024 med izjemno vročimi, dasiravno je še prezgodaj za ocene, ali bo tudi absolutni rekorder.

Temperature seveda ne merimo dva tisoč let, temveč zadnjih 150 let, a o temperaturi v preteklosti lahko iz posrednih dokazov sklepamo zelo veliko. Raziskovalci iz Nemčije, Češke in Velike Britanije so objavili rezultate teh analiz v Nature in ugotovili, da je z zelo veliko verjetnostjo leto 2023 rekordno. K temu sta prispevala segrevanje ozračja zaradi izpustov ogljikovega dioksida, ki predstavlja sistematični razlog, ter periodični El Nino, ki je dosegal maksimum. Rekordno vroče je bilo tako ozračje kakor oceani.

Posredni dokazi so manj natančni od dokumentiranih meritev, zato je možno, da so se v preteklosti že pojavljala podobno vroča leta, pa smo jih preprosto zgrešili. Če so jim sledila mrzla leta, bi se lahko vroči osamelci med šumom tudi izgubili. Po drugi strani je trend, ki smo mu priče v zadnjih dveh desetletjih, nezgrešljiv. Doslej imamo podatke, da sta bili nadpovprečno topli leti 246 in 536, ko so temperature dolgoletna povprečja presegale za približno stopinjo Celzija. Lani je bila temperatura 2,2 °C višja od dolgoletnega povprečja. Da je bilo lansko leto toplejše od povprečja meritev zadnjih 150 let, je jasno že lep čas. Sedaj pa imamo trdne dokaze, da je tudi v precej daljšem obdobju rekordno. Podatki pred letom 1 v aktualnem članku niso zajeti, ker avtorji niso imeli dovolj podatkov.