Amazon nadaljuje odpuščanja

Matej Huš

7. jan 2023 ob 21:13:42

Amazon je bil med pandemijo eden največjih zmagovalcev, saj so ljudje množično naročali izdelke, zaradi česar je njegov promet hitro rasel, čemur je sledilo tudi zaposlovanje. V zadnjem letu pa se Amazon spopada s padanjem prihodkov, s čimer je povezano tudi odpuščanje. Napovedali so še dodatno krčenje števila zaposlenih, ki se bo od lanskega oktobra zmanjšalo za 18.000.

Izvršni direktor Andy Jassy je sporočil, da je večina odpuščenih iz oddelkov Amazon Stores in PXT. To so torej fizične trgovine, kamor sodijo Amazon Go, Amazon Fresh in Amazon Style, ter kadrovski oddelek (PXT). V številkah to predstavlja pet odstotkov zaposlenih na tem nivoju ali 1,2 odstotka vseh zaposlenih. Amazon je septembra zaposloval 1,5 milijona ljudi, let 2021 pa 1,3 milijona.

Drugi kazalnik slabših obetov je tudi tečaj delnic, ki drsi že celo leto. V zadnjih dvanajstih mesecih se je vrednost Amazonovih delnic in s tem njegovo tržne kapitalizacije razpolovila. Zato so že novembra napovedali 10.000 manj zaposlenih v oddelku za strojno opremo (Echo, Alexa, Fire, and Kindle). Kot kažejo rezultati, to ni zadostovalo. Nazadnje smo četrtletne rezultate dobili oktobra, ko se je čisti dobiček znižal s 4,9 na 2,5 milijarde dolarjev, a je vsega prispevala divizija AWS (Amazon Web Services). Preostanek podjetja je ustvaril 2,9 milijarde dolarjev izgube.