Amazon: konec dela od doma

Matej Huš

17. sep 2024 ob 07:19:26

Za Amazonov je odmev pandemičnih časov dokončno mimo, saj so zaposlene pozvali k prenehanju dela od doma. Izvršni direktor Andy Jassy je v okrožnici danes zapisal, da bodo januarja uvedli novo politiko, ki terja petdnevno prisotnost na delovnem mestu. Doslej je veljal kombinirani režim, ki je omogočal delo od doma dvakrat tedensko. Sedaj z izjemno izrednih okoliščin, ki jih bodo morali zaposlenim potrditi podpredsedniki, to ne bo več dovoljeno.

Jassy je zapisal, da pred pandemijo ni bilo samoumevno, da je dvakrat tedensko možno delati od doma. Tako bo tudi v prihodnosti, je dodal. Druga pomembna sprememba bo zmanjšanje števila nivojev v hierarhiji podjetja. Povečati želijo razmerje med uslužbenci in menedžerji za vsaj 15 odstotkov, kjer so uslužbenci delavci, ki nimajo podrejenih oziroma ne koordinirajo dela drugih ljudi. Ali bodo to dosegli tudi z odpuščanjem menedžerjev, ni znano. Je pa Jassy po prevzemu vodstvenega položaja že odpuščal, kot pred njim 27 let ni nihče.

Amazon želi okrepiti delovno kulturo in ostati vitko podjetje, je dejal Jassy. Kaj s tem misli, je zaposlenim večinoma jasno. Ali mu bo uspelo poslovati kot največji start-up na svetu, ostaja vprašanje z bržkone nikalnim odgovorom.

Amazon je zgolj eno izmed podjetij, ki se počasi odpovedujejo delu od doma. A doslej so še vsi tehnološki velikani pri klicanju ljudi nazaj v pisarne naleteli na odpor, ki je v nekaterih primerih povsem pragmatičen. Zaposleni, ki so se preselili daleč od pisarn, se včasih preprosto ne morejo več voziti nazaj na delo. Drugi pa zgolj ne želijo izgubljati časa s prevozom.