Amazon gre v zdravstvo

Matej Huš

23. jul 2022 ob 06:31:09

Za svoje zaposlene je Amazon že leta 2019 ponudil zdravstveno oskrbo (Amazon Care), a to je bil le preizkus pred velikopoteznim načrtom. Sedaj za 3,9 milijarde dolarjev kupuje 1Life Healthcare Inc, ki v ZDA nudi primarno raven zdravstvenega varstva pod znamko One Medical. Amazon z enim zamahom dobil več kot 180 ordinacij v 25 zveznih državah, kamor hodijo ljudje iz več kot 8000 podjetij. Prevzem bo stal 3,9 milijarde dolarjev in bo prvi večja investicija na področju zdravstva, ki je za Amazon prioriteta, kot je dejal izvršni direktor Andy Jassy. Trg zdravstvenih storitev je samo v ZDA vreden 4000 milijard dolarjev in predstavlja eno najstabilnejših dobičkonosnih panog. Delnice podjetja Healthcare Inc so ob objavi vesti pridobile 69 odstotkov, saj ima prevzemna cena 77-odstotno premijo glede na tečaj pred tem.

Amazon ni uradno razkril, kdaj in kako bo One Medical integriran v Amazon Care. Ni pa to prvi Amazonov korak v tej smeri, saj je na primer lani za Haven zapravil (skupaj z Berkshire Hathaway Inc. in JPMorgan Chase) 100 milijonov dolarjev, a iz vsega skupaj ni bilo nič. A medtem ko je skušal biti Haven nekaj novega, je One Medical uveljavljena znamka in delujoč poslovni model, kjer velikih presenečenj ni pričakovati. To je za Amazon, ki je letos beležil prvo četrtletno izgubo po več letih, izjemno pomembno. Želi pa Amazon seveda dodati svoj tehnološki odtis, torej več telemedicine, virtualnih sestankov in tudi več tehnologije tudi ob pregledih v živo.

One Medical je bil v preteklosti že vpleten v nekaj afer. Poleg tega, da je imel ob začetku poslovanja izgube, kar je pričakovano, so med epidemijo nanj leteli očitki o nepotizmu pri cepljenju proti covidu.