Zakaj ima iPhone 14 Pro slabši grafični čip od načrtov in konkurence

Matej Huš

28. dec 2022 ob 07:44:59

Za novi SoC-u A16 Bionic, ki ga uporabljajo najnovejši pametni telefoni iPhone 14 Pro, je imel Apple velike načrte. Grafični čip bi moral biti pošteno prenovljen, z bistveno povečanimi zmogljivostmi (vključno s podporo za ray tracing). A to se ni zgodilo, zato so uporabili le malenkostno izboljšani čip iz A15 Bionic, ki ga poznamo iz prejšnjega iPhona. Razlog je prepozno odkrita napaka v dizajnu.

The Information poroča, da so bili Applovi inženirji preveč optimistični. V novi A16 Bionic so natlačili toliko funkcionalnosti, da je njegova poraba presegla predvideno. To ni majhen problem, ki zgolj nekoliko skrajšal avtonomijo naprave, temveč ima resne posledice tudi na segrevanje. Ker so težavo odkrili prepozno, da bi jo lahko odpravili, so jo preprosto izrezali. Apple je uporabil načrt B in tako ima novi A16 Bionic grafični čip, ki pretežno temelji na čipu prejšnje generacije. Povečali so prepustnost vodil za komunikacijo grafičnega čipa in pomnilnika ter ga izdelali v TSMC-jevem 4-nm procesu. Druge, večje spremembe bodo morale počakati še eno generacijo.

Tovrstni spodrsljaji so v dizajnu precej redki, pri Applu pa nezaslišani. Da Apple v svoj čip ni uspel uvrstiti funkcionalnosti, ki jo ima konkurenca v obliki ARM Immortalis-G715, Qualcomm Adreno 740 in Snapdragon 8 Gen 2, je milo rečeno nenavadno. Po neuradnih podatkih je to posledica pretresov v ekipi in odhodov, pa tudi tožb, s katerimi se sooča ekipa za dizajn SoC-a.