Apple predstavil iPhone 13 in nove ipade ter ure

Jurij Kristan

16. sep 2021 ob 06:01:56

Apple za dogodek California Streaming ni pripravil večjih presenečenj: predstavil je štiri nove iphone trinajste generacije, pa novi iPad in iPad mini ter Apple Watch Series 7.

Spisek oznanil za tokratno jesensko predstavitev California Streaming (krajši video povzetek) smo v pretežni meri že pričakovali, pa tudi sicer je bil dogodek eden izmed bolj pohlevnih do sedaj - mnogi opazovalci so se cinično ponorčevali, da ga je bilo nemogoče ločiti od lanskega. Glavna mantra so bile tokrat pač zmerne nadgradnje, in sicer pri vseh osrednjih priročnejših mobilnih napravah. Začenši z iphoni, ki bodo tudi pod številko 13 prispeli v enakih štirih različicah kot lanski: osnovni, mini, Pro in Pro Max. Druži jih enaka oblika, precej podobna dvanajsticam, od katerih se na videz ločijo po razporedu objektivov na zadnji strani in manjši zarezi ob zgornjem robu zaslona na sprednji, medtem ko so poglavitne novosti v notranjosti večje baterije in čipi A15 Bionic, zaradi česar so naprave tudi kanec debelejše. O razlikah v hitrostih glede na prejšnjo generacijo niso rekli še nobene.

Tudi po velikostih so naprave podobne dvanajstkam: iPhone 13 in 13 Pro imata 6,1-palčna zaslona, mini 5,4-palčnega, Pro Maxov pa je velik 6,7 palca. Zasloni Super Retina XDR imajo pri obeh dražjih modelih naposled možnost 120-herčnega osveževanja in za nameček omogočajo dinamično osveževanje v korakih po 10 Hz. Ekrani v trinajstkah so tudi občutno svetlejši kot prej in gredo pri modelih Pro do 1000 nitov. Pri kapacitetah baterij tudi tokrat natančne zmogljivosti niso podali in so namesto tega povedali, da mini in Pro omogočata "do uro in pol daljšo uporabo kot prej", osnovni model in Pro Max pa "do dve uri in pol daljšo". Oba cenejša modela je od projev najlažje ločiti po fotografskem razdelku, saj imata dva diagonalno postavljena objektiva, medtem ko imajo proji tri. Čeprav senzorji po ločljivosti ostajajo na 12 MP, pa so pike tokrat večje in s tem zajamejo več svetlobe, kar je dobrodošel trend. Omeniti velja še, da se je na spodnji strani 64-gigabajtna inačica poslovila in je 128 GB shrambe sedaj najmanj, medtem ko ima Pro Max 13 tudi opcijo terabajta prostora. Novi iphoni prispejo 24. septembra, cene pa so podobne lanskim, se pravi od okoli 800 eur za začetni model iPhona 13 mini in 900 za iPhone 13, prek 1150 za Pro pa vse do skoraj dveh tisočakov za omenjeno terabajtno izvedenko Pro Maxa.

Osvežitev družine tablic se je tokrat dotaknila osnovnega iPada devete generacije in njegove bolj sofisticirane različice mini. Medtem ko ima iPad čip A13, je namreč tudi mini deležen najnovejšega A15. Novi mini je obenem malenkost večji kot prej, pri 8,3 palca, in ima prenovljeno obliko, s katero spomni na iPad Air. Obe predstavljeni tablici imata 12-megapikselno ultraširokokotno sprednjo kamero s funkcijo Center Stage, ki smo jo doslej videli na ipadih Pro. Prispeta 24. septembra, cene se prično pri 350 evrih za iPad in 500 evrih za novi iPad mini.

Kot se je šušljalo, ima Apple Watch Series 7 večji zaslonček kot prej, v 41- in 45-milimetrskih izvedbah; precejšnjih izboljšav naj bi bil deležen tudi vmesnik. Ob vsem skupaj velja omeniti še, da nove različice operacijskih sistemov, iOS15, iPadOS 15 in watchOS 8, prispejo 20. tega meseca.