Apple predstavil iPhone 14

Matej Huš

7. sep 2022 ob 22:43:37

Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera ima 12 milijonov pik v velikosti 1,9 mikrona in aperturo f/1.5. Sprednja kamera TrueDepth je nova (f/1.9) in ima končno tudi samodejno izostritev (autofocus). Funkcija Deep Fusion uporablja vgrajeno umetno inteligenco, ki združi več fotografij v eno, da so barve in svetlost boljše, zlasti pri nizki osvetlitvi. Cena je enaka kot za predhodnika. Za 800 dolarjev dobimo iPhone 14, verzija Plus pa je še sto dolarjev dražja. Na voljo so v temni, svetli, modri, vijolični in rdeči barvi. Telefon bo na voljo od 16. septembra. Več bo znano, ko bomo telefon dejansko imeli v rokah.

Izšla sta tudi modela Pro: iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max, ki staneta 1000 in 1100 dolarjev. Spremembe opazimo že na prvi pogled. Zaslona sta enako velika kot pri osnovnih modelih, le da nimata več klasičnega Notcha, temveč Dynamic Island. Ta je v obliki ovala in prikazuje obvestila, za njim pa se skrivata kamera in senzor za FaceID, in spreminja velikost. Ker je ta del zaslona črn, sta dobro skrita, sicer pa zaslon more do 2000 nits. Imata novi čip A16 Bionic in zaslon, ki je ves čas vključen (always-on). Če se znajdemo v nesreči, sam pokliče pomoč, baterija pa zadostuje za celodnevno uporabo.