V ZDA bodo zveznim uslužbencem prepovedali TikTok

Matej Huš

15. dec 2022 ob 21:00:11

V ZDA se čedalje glasneje govori o prepovedi družbenega omrežja TikTok, ker so oblasti sumničave do kitajskih avtorjev in upravljavcev. Za zdaj ga bodo najverjetneje prepovedali na vseh mobilnih telefonih v lasti zveznih oblasti, saj je tak zakon v zgornjem domu že dobil zadostno podporo.

Zamisel ni nova, saj je TikTok želel prepovedati že prejšnji predsednik. Kasneje je ameriški del TikToka prešel pod ameriško podjetje, Oracle pa je podjetje skoraj kupil, a je posel blokiralo sodišče. Zato ni presenetljivo, da se nadaljujejo poizkusi obrzdati TikTok. Obe največji ameriški stranki namreč podpirata zakon, ki bi prepovedal uporabo TikToka na službenih telefonih, ki jih imajo v uporabi uslužbenci zvezne vlade. Senat je zakon že potrdil, prihodnji teden pa ga mora potrditi še predstavniški dom. To se mora zgoditi, preden se konča trenutno obdobje, sicer bo romal v koš. Podoben zakon so predlagali že leta 2020, lani pa so ga oživili.

Že sedaj je TikTok prepovedan v posameznih delih zveznih oblasti, denimo na obrambnem ministrstvu in v Službi za domovinsko varnost. TikTok na vse bojazni odvrača, da so neutemeljene in politično motivirane. A omejitve sprejemajo tudi posamezne zvezne države, ki bodo uporabo prepovedale tudi svojim uslužbencem.