Trump potrdil TikTokov prisilni prevzem

Dare Hriberšek

20. sep 2020 ob 13:36:44

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj izrazil podporo dogovoru, po katerem bo TikTok prevzelo podjetje TikTok Global s sedežem v ZDA. V njem bo 12,5 odstotni delež dobil Oracle, 7,5 odstotnega Walmart in 80 odstotnega Bytedance, dosedanji lastnik TikToka. Ker imajo v slednjem že sedaj približno 40 odstotni delež ameriški vlagatelji, bo lastništvo TikToka Global v posredni 53 odstotni lasti Američanov, s čimer bodo zadostili Trumpovi avgustovski odredbi. ByteDance bo ostal lastnik izvorne kode TikToka, Oracle pa bo dobil pravico, da jo pregleduje, prav tako bodo uporabniški podatki državljanov ZDA shranjeni v njihovem oblaku. V petčlanski upravi bodo večino dobili ameriški direktorji, Walmart je že napovedal, da bo sedež v njihovem imenu zasedel CEO Doug McMillon.

ByteDance se je še zavezal v TikToku ustvariti 25.000 novih delovnih mest (sedaj jih je 1000), Donald Trump pa je omenil tudi donacijo v višini 5 milijard ameriških dolarjev, ki naj bi jo vsa tri podjetja prispevala za izobraževanje o "pravi zgodovini" ZDA. O slednjem Walmart in Oracle pravita drugače, skupaj z ByteDancom naj bi namreč zasnovali spletno video šolo za otroke, kjer bi se ti učili tako branja, matematike, računalništva in drugih predmetov. Petih milijard ne omenjajo, bo pa TikTok Global v ZDA moral poravnati davek v tej višini.

Dogovor mora potrditi tudi še Kitajska, o napovedih in morebitnem izidu tega je malo znanega. Za zdaj od tam prihajajo reakcije samo iz medijev, People's Daily, glasilo tamkajšnje partije, je dogovor označilo kot nepošten, a še vedno boljši od morebitne ugasnitve TikToka ali pa prodaje ameriškim podjetjem v celoti.

TikTokov dogovor pa ne bo vplival na položaj WeChata, prav tako kitajske aplikacije, ki bo nocoj po odredbi Ministrstva za trgovino morala izginiti iz ameriških spletnih tržnic.