Ustanovitelj FTX-a aretiran na Bahamih

Matej Huš

13. dec 2022 ob 08:57:28

Sam Bankman-Fried, ki je ustanovil in vodil propadlo kriptomenjalnico FTX, je bil danes ponoči aretiran na Bahamih zaradi ameriškega pripornega naloga. V ZDA poteka preiskava propada njegovega podjetja FTX, ki po mnenju tožilstva ni poslovalo po pravilih. V javnost že tedne kapljajo informacije o kaosu, nepreglednem prelivanju denarja in posojanju denarja svojim drugim podjetjem za lastne potrebe, kar naj bi bistveno prispevalo k razpadu FTX, ki ga malodane označujejo za piramidni sistem.

Ameriško tožilstvo je potrdilo, da je bil Bankman-Fried ponoči pridržan na Bahamih, kar se je zgodilo mirno in brez incidentov. Danes tekom dneva bodo javnosti pokazali tudi obtožnico, čeprav večjih presenečenj ni pričakovati. Najverjetneje je obtožen prevare, zarotništva in pranja denarja. Če bo obtožnica potrjena, bo po sporazumu med Bahami in ZDA izročen. Bankman-Fried in njegovi odvetniki po aretaciji še niso dali izjavi, je pa pred tem v intervjujih ves čas poudarjal, da ni zanalašč prekršil nobenega zakona in da ni načrtoval propada svojega FTX. Drugo podjetje Alameda, v katerem je poniknilo največ sredstev, je slabo nadzoroval, trdi, medtem ko ga aktivno ni vodil sam.

Danes, torej v torek, bi bil moral Bankman-Fried pričati pred ameriškim kongresom, kar pa je sedaj odpovedano. Reuters poroča, da je po osnutku pričanja moč sklepati, da bi Bankman-Fried želel krivdo zvaliti na novega izvršnega direktorja FTX in svoje odvetnike. John Ray, novi izvršni direktor, bo vseeno pričal pred kongresom.