FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Matej Huš

20. nov 2022 ob 20:50:12

Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je včeraj naročil temeljito revizijo, ki bo razkrila stanje v podjetju in obseg premoženja, ki bo ključno za reorganizacijo oziroma prodajo podjetja. FTX ima namreč več kot 100 povezanih ali odvisnih družb, zato bo ugotavljanje dejanskega stanja trajalo.

Prva obravnava na sodišču bo v torek. Novi izvršni direktor FTX John Ray III je v izjavi zapisal, da v 40-letni karieri takšne katastrofe in kaosa še ni videl, saj ni nobenih verodostojnih informacij o stanju v podjetju. Izrazil je tudi dvome o verodostojnosti poslovnih izkazov podjetja Alameda Research.