FTX-ov visoki uslužbenec obsojen na sedem let in pol zapora

Matej Huš

30. maj 2024 ob 23:34:27

V ZDA se nadaljujejo tožbe proti vodilnim v propadli kriptomenjalnici FTX, čeprav so njenega ustanovitelja in direktorja Sama Bankman-Frieda že obsodili. Ryan Salame, ki je skupaj z Bankman-Friedom vodil podjetje, je bil obsojen na 90 mesecev zapora. Salame se je izrekel za krivega v več točkah obtožnice, in sicer načrtovanja nezakonitih donacij političnim strankam, prevare zvezne volilne komisije in vodenja nelicencirane plačilnega posrednika.

Salame je bil med leti 2019 in 2021 eden izmed direktorjev podružnice FTX Digital Markets na Bahamih. Poleg Caroline Ellison, Nishada Singha in Garyja Wanga je bil eden izmed vodilnih v podjetju. Tožilstvo mu je očitalo, da je tesno sodeloval z Bankman-Friedom, da je vedel za njegove nezakonite aktivnosti in da je zavajal ameriške banke. Prav tako je skupaj z Bankman-Friedom in Nishadom Singhom načrtoval prikrite donacije političnim organizacijam na način, ki bi prikril vpletenost Bankman-Frieda, a z namenom izboljšanja njegove položaja v Washingtonu. Nezakonito je doniral več kot deset milijonov dolarjev.

Poleg zaporne kazni so mu zasegli za šest milijonov dolarjev premoženja, še pet milijonov pa mora vrniti. Njegova obramba je sicer predlagala zgolj 18-mesečno kazen, saj da je prvi opozoril bahamske oblasti ne nepravilnosti, tožilstvo pa je želelo kar 10 let zaporne kazni.