V Linuxu še vedno vzdržujejo gonilnik za diskete

Matej Huš

12. dec 2022 ob 08:10:49

Linux ne bi bil Linux, če ne bi vsake toliko časa v novih verzijah popravili še kakšnega antičnega hrošča. V novi verziji jedra Linux 6.2 so na primer popravili gonilnik za diskete, čeprav disket že desetletje skoraj nihče ne uporablja več, pred tremi leti pa so to funkcionalnost celo razglasili za opuščeno. A Denis Efremov je poslal pull request za svoj popravek v funkciji floppy_alloc_disk().

Gre za znanega hrošča, ki so ga popravljali že v preteklosti. Če je disketa pokvarjena in jo med poizkusom branja izvržemo, se gonilnik preneha odzivati. Nazadnje so to težave odpravili leta 2020 v Linuxu 5.11, a so v spomladi letos popravek odstranili zaradi drugih težav (neposredni dostop prek FDRAWCMD za nestandardne formate in zaščitene diskete). Zgodba ima sicer še daljšo brado, saj je Jiři Kosina že leta 2016 spisal prvi popravek, ki so ga tudi kasneje odstranili, lani pa še enega.

Da so diskete preživele tako dolgo, je pravzaprav neverjetno. Najbolj znan 3,5-palčni format s kapaciteto 1,4 MB so definirali že davnega leta 1987 in čeprav so kasneje pri IBM razvili 2,8-MB diskete, se slednje nikoli niso zares uveljavile. Enako velja za še večje, eksotične formate. Po drugi strani pa je klasični, dvostranski zapis z 80 sledmi in 18 sektorji na sled - torej 1,4 MB - preživel. In tako se še danes posodablja jedro, da bi zagotovili združljivost.