Japonska javna uprava se želi končno odreči disketam

Matej Huš

31. avg 2022 ob 19:39:56

Kot smo nazadnje spoznali ob lanskem fiasku z izgubljenimi disketami, je na Japonskem pomemben del poslovanja v elektronski obliki obtičal na disketah, zgoščenkah in podobnih medijih. Ni redko, da morajo podjetja oddajati zahtevano dokumentacijo na fizičnih nosilcih, kar pa želi ministrstvo za digitalne zadeve naposled spremeniti. Japonska ima namreč skoraj dva tisoč obrazcev, ki jih je treba oddati na fizičnih nosilcih. Šele sedaj so napovedali spremembe.

Precej zanimanja je zato požela izjava japonskega ministra za digitalizacijo. Fumio Kishida je razglasil vojno disketam, ki bodo s prenovo zakonodaje končne romale, kamor sodijo - v muzeje. Ob tem je dodal, da dandanes disket skorajda ni možno več kupiti, zato je čas, da se jim odrečemo. Sony je na primer ukinil proizvodnjo disket pred enajstimi leti. Težave to pot niso tehnične, temveč pravne, saj morajo Japonci spremeniti zakonodajo, da bodo lahko podatke posredovali in hranili v oblaku. Zato so napovedali pregled predpisov in ustrezne spremembe, ki jih bodo predstavili do konca leta.

Ob tem moramo pošteno povedati, da Japonci niso nikakršne izjeme. Ameriško obrambno ministrstvo je šele leta 2019 popolnoma prenehalo uporabljati diskete v nadzornih sistemih svojega jedrskega arzenala. Diskete, kot smo jih 3,5-palčnem formatu poznali na koncu njihove zgodovine, je Sony izumil leta 1983 in so v običajni obliki shranile 1,44 MB podatkov. Fizično večje in manj prostorne oblike disket pa so bistveno starejše in segajo v 60. leta.