Linux poslal diskete na smetišče zgodovine

Matej Huš

31. jul 2019 ob 19:07:34

Linus Torvalds se je odločil, da diskete sodijo v koš za smeti ne pa v jedro operacijskega sistema. Gonilnik za diskete ima odslej status orphaned, kar pomeni, da aktivnega razvoja ali vzdrževanja ne bo več. Čeh Jiří Kosina, ki je skrbel za razvoj gonilnika, je povedal, da sploh nima več delujoče strojne opreme za testiranje.

To seveda ne pomeni, da v Linuxu ne bo možno več uporabljati disket. Status sirote dobi kos kode, ko zmanjka razvijalcev, ki bi ga bili še pripravljeni vzdrževati. Sčasoma potem tak modul tudi odstranijo iz jedra. V bližnji prihodnosti se tega še ni bati. V resnici pa so klasične disketne enote na starih krmilnikih prava redkost, saj se dandanes uporabljajo take s priklopom na USB. Slednje ne uporabljajo omenjenega gonilnika, zato težav ne bo.

Uporabljajo pa gonilnik za stari krmilnik a diskete še številni emulatorji oziroma navidezni stroji. Ti ga še potrebujejo, kar je dodaten razlog, da kljub koncu razvoja še ne bo tako hitro izginil iz distribucij. A sčasoma bo zastareli gonilnik predstavljal varnostno tveganje, zato bo moral iti.

Ob tem Kosina pojasnjuje, zakaj je sploh moral tako dolgo vzdrževati gonilnik, če fizičnih disketnih pogonov že leta ni. Razlog je v virtualizaciji. V kodi je bil cel kup težav zaradi tekmovanja med klici (race condition), česar pri uporabi disket zaradi počasnosti ni nihče opazil. Če pa disketo virtualiziramo v navideznem stroju z normalno hitrostjo, postane to velik problem.