EU svari Twitter

Matej Huš

2. dec 2022 ob 08:08:44

Retorika med Twitterjem in evropskimi regulatorji se zaostruje, saj je evropski komisar Thierry Breton Twitterjevega lastnika in direktorja Elona Muska posvaril, da se lahko primeri blokada Twitterja v Evropski uniji. Po novem zakonu o digitalnih storitvah (DSC) morajo namreč ponudniki storitev kot posredniki pri povezovanju potrošnikov z blagom, storitvami in vsebinami poskrbeti za implementacijo varovalk in zaščit pred širjenjem nezakonitega blaga in vsebin. To vključuje tudi nadzor in moderacijo vsebin pri največjih akterjih, kamor sodi Twitter.

A spremembe na Twitterju se odvijajo v nasprotni smeri. Elon Musk se označuje kot absolutista svobode govora, zato Twitter opušča moderacijo. Pred kratkim je sporočil, da ne bodo več označevali neresničnih vsebin o covidu, kar so počeli med epidemijo. Prav tako je na Twitter pripustil večje število v preteklosti odslovljenih uporabnikov. Breton je zato Muska opozoril, da podjetje čaka še veliko dela. Poskrbeti morajo za transparentne uporabniške politike, okrepiti moderiranje vsebin in zaščititi svobodo govora, omejiti širjenje dezinformacij ter priškrniti ciljano oglaševanje.

Zavoljo tega bo Komisija v začetku prihodnjega leta preverila, ali podjetje spoštuje evropsko zakonodajo. Twitter je dobil seznam zahtev, ki jih mora izpolniti. V podjetju sicer vlada kaotično stanje, saj je približno polovica zaposlenih izgubila zaposlitev, Musk pa niti ne ve točno, kdo je ostal. Po neuradnih podatkih naj bi izginila celotna skupina za moderiranje, zato je odločitev za prenehanje označevanja dezinformacij v resnici pragmatična. Twitter preprosto nima več ekipe, ki je to počela.