Twitter uvaja omejevanje dezinformacij v kriznih časih

Jurij Kristan

21. maj 2022 ob 06:48:08

V Twitterju skušajo izpiliti soočanje s širjenjem dezinformacij na svojem družbenem omrežju. Po novem bodo z namenom hitrejšega omejevanja neresnic sprožali programe, vezane na konkretne aktualne krizne dogodke, kot so vojne.

Družbena omrežja niso zgolj zbir fotografij kosil, dojenčkov in letovanj v tropskih krajih, temveč v modernih časih nosijo tudi močno negativno noto platform za bliskovito širjenje dezinformacij, kot so anticepilske laži, teorije zarot in politična propaganda. Podjetja se s problemom soočajo na različne načine, poglavitne težave pa gredo v smeri tako pomanjkanja sredstev za preverjanje množice objav, kakor tudi želje po izogibanju premočni cenzuri. Pri Twitterju so tako lansirali nov pristop v ravnanju z valovi dezinformacij, ki jih običajno sprožijo krizni dogodki, kot so vojne in naravne nesreče. Zaenkrat je program usmerjen na dogajanje okoli vojne v Ukrajini, kasneje pa ga nameravajo razširiti tudi na naravne nesreče in strelske pohode. Tako se je težko znebiti občutka, da so malo pohiteli tudi zaradi nedavnega strelskega pokola v Buffalu, kjer je strelec video prenos dogodka objavil na Twitchu. Tam so ga sicer v manj kot desetih minutah odstranili, toda posnetek se je nato razširil po družbenih omrežjih, kjer je bila moderacija veliko manj uspešna.

Po novem pristopu bodo skušali na Twitterju z usmerjenim delom novinarjev, raziskovalnih agencij in strokovnjakov za preverjanje dejstev čim hitreje onemogočiti objave, kjer bodo našli znake zavajanja. Da bi kljub vsemu ohranili evidenco objav, teh ne bodo izbrisali ali skrili, temveč bodo čeznje poveznili opozorilo, kakršno sicer običajno vidimo na slikah z neprimerno vsebino. To je korak dlje od njihovega postopanja v času pandemije covida-19, ko so na zaznane lažnive objave opozarjale zgolj opombe ob robu. To pot bodo objave z dezinformacijami izločene iz algoritemskih predlogov, onemogočeno pa bo tudi všečkanje in deljenje. Iz zapisanega je čutiti, da se tokrat pošteno usmerjajo v hitrost omejevanja takšnih objav, a vseeno pravijo, da bodo pred tem skušali pridobiti potrditev nekredibilnosti iz več naslovov. Ob robu je seveda treba tudi omeniti, da dolgoročna usoda takšnega pristopa visi v zraku, saj bo v primeru uspešnega nakupa Twitterja s strani Elona Muska - ta kolobocija je še vedno v teku - bržkone prišlo do novih sprememb, saj se Musk zavzema za rahljanje omejitev objavljanja.