Neuralink se loteva popravljanja vida

Jurij Kristan

1. dec 2022 ob 20:14:12

Pri Neuralinku so na letošnji predstavitvi (krajši video povzetek) napovedali, da nameravajo v roku šestih mesecev pričeti s kliničnimi preizkusi na ljudeh, obenem pa so se posvetili kopici tehničnih izboljšav v zadnjem času, pa tudi novi usmeritvi na manipulacijo možganskega režnja za vid.

Elon Musk je že za 2020 upal, da bo to leto, ko bo lahko s svojo družbo za razvoj živčnih vsadkov Neuralink pričel preizkuse na ljudeh, toda mejnik se je vedno znova vztrajno odmikal. Na današnji prezentaciji Show and Tell je razvpiti milijarder povedal, da so "vsi potrebni papirji na pristojnih agencijah" - to pomeni predvsem FDA - in da v podjetju menijo, da bi se postopki lahko začeli v roku šestih mesecev. Poleg ni odveč omeniti, da Neuralink še vedno išče kadre za vodenje kliničnih preizkusov in kot že vse tri takšne predstavitve v preteklih letih, je bila tudi današnja prvenstveno usmerjena v nabiranje novih strokovnjakov. Tokrat nekih bombastičnih novosti niti niso kazali in pravzaprav je bila edina omembe vredna noviteta vsadek na opičjem vizualnem korteksu, s katerim so makaku pošiljali svetlobne pike v vidno polje. To sicer z ljudmi počnemo že od 70-tih let prejšnjega stoletja, pa vendarle - Neuralink ima odslej dve glavni veji razvoja: najprej vsadke za pomoč gibalno hendikepiranim osebam, pa sedaj tudi slepim.

Dogodek je bil precej bolj kot za mimogrednega opazovalca primeren za tiste, ki jih zanima tehnologija operativno vsajenih vmesnikov med računalnikom in živimi bitji, saj se je spustil v kopico zanimivih podrobnosti. Tako smo lahko videli, kako so opice naučili brezžično polniti vgrajene vsadke; kako naprave testirajo na morebitno nenadejano izpuščanje materiala v živo tkivo; ter seveda kako poteka njihovo operativno vstavljanje. Sam implantat s kopico zelo tankih elektrod in pa naprava za njegovo avtomatizirano vsaditev sta sicer še vedno poglavitni prednosti Neuralinka pred (zasebno) konkurenco, ki prav tako neutrudno žene področje naprej. Čimprejšnji začetek testiranj je zanje zato življenjskega pomena, medtem pa nas skušajo pomiriti, da kljub očitkom dobro skrbijo za laboratorijske živali in da nov kader ne bo zgolj nadomeščal ljudi, ki v družbi zaradi kaotičnega delovnika niso zdržali.