Epson bo leta 2026 nehal proizvajati laserske tiskalnike, domnevno zaradi okolja

Matej Huš

28. nov 2022 ob 19:23:41

O Epsonovih tiskalnikih smo že večkrat pisali, vsakokrat zelo kritično, saj njegovi brizgalniki zavržejo tudi petino črnila, ko pa natisnemo določeno število strani, preprosto neha delovati celoten tiskalnik. Pregovorna muhavost tiskalnikov, ki se pritožujejo nad neoriginalnimi kartušami, je značilnost brizgalnih tiskalnikov, zato niti ne preseneča dejstvo, da se je Epson odločil, da so ti edina pot. Leta 2026 bodo prenehali prodajati laserske tiskalnike. Bodo pa še vedno zagotavljali podporo in rezervne dele, so obljubili.

V podjetju pravijo, da imajo brizgalni tiskalniki večji potencial od laserskih tiskalnikov pri nadaljnjem razvoju, še zlasti v smislu varovanja okolja. Zato so ponekod že ustavili prodajo laserskih tiskalnikov, v Aziji in Evropi pa bodo kot zadnji ukinjeni čez dobra tri leta. Glavna težava naj bi bilo več sestavnih delov in višja poraba električne energije pri laserskih tiskalnikih. Pred leti so ocenili, da brizgalni tiskalniki porabijo kar 85 odstotkov manj energije in da imajo 59 odstotkov manj komponent. Zadnji napredki so povečali njihovo hitrost, zato po Epsonovih besedah ni več razlogov, da bi še uporabljali laserske tiskalnike.

Zanimivo je, da čeprav je Epsonu po novem zelo mar za okolje, nimajo težav z blokado tiskalnikov, ko ti dosežejo določeno starost.