Mednarodna vesoljska postaja po 17 letih dobiva nove tiskalnike

Matej Huš

3. nov 2017 ob 07:44:51

Nobena skrivnost ni, da v vesolje večinoma letijo stare stvari. Preden lahko kakšen kos elektronike ali druge tehnične opreme naložijo na raketoplan, mora prestati strogo certificiranje, kar traja. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) imajo vse od otvoritve leta 2000 isti model tiskalnikov, sedaj pa po 17 letih dobivajo novega. Astronavti tiskajo s tiskalnikom Epson 800 Inkjet, in sicer mesečno natisnejo okrog 1000 strani. Včasih so jih več, sedaj pa so zaradi pametnih naprav potrebe po tiskanju dokumentov manjše.

A vseeno se je NASA odločila, da je po sedemnajstih letih uporabe enakega modela čas za novega. To seveda ne pomeni, da je bil vsa ta leta v vesolji isti tiskalnik. NASA jih je imela na zalogi cel kup in ko se je kak del pokvaril, so ga bodisi zamenjali bodisi na ISS poslali nov primerek istega modela. Prihodnje leto na ISS prihajata dva Hewlett-Packardova modela, a izbor ni bil enostaven. Tiskalnika za uporabo v vesolju pač ne moremo kupiti kar prek interneta.

NASA je začela že pred dvema letoma načrtovati posodobitev IT-ja na ISS. Tedaj so se s HP-jem odločili, da astronavti dobijo prenosnike Gen 2 Z-Book. Sedaj so izdelali še tiskalnik, ki je moral upoštevati nekaj posebnosti vesoljskega okolja: tisk in podajanje papirja v breztežnosti, varno delo z odpadnim tonerjem, negorljivost in energetska varčnost. Klasični laserski tiskalnik med obratovanjem porablja absolutno preveč energije (sunki prek kilovata), predstavlja požarno tveganje in imate težave s tonerjem, saj ga porabi nekoliko preveč, a se zaradi gravitacije ta usede v tiskalnik ali na papir.

Na koncu je NASA kupila kombinirane naprave HP Envy 5600, ki jih je proizvajalec posebej priredil za vesoljsko obratovanje. Odstranili so skeniranje, faksiranje in kopiranje. Potem so morali izdelati nov podajalni mehanizem in poskrbeti, da vse dele tiskalnika na svojem mestu drži mehanika, ker se na gravitacijo tam ni mogoče zanašati. Na koncu so po vseh modifikacijah tiskalnik preizkusili v breztežnosti, ki jo doseže posebno letalo v paraboličnem letu, ki se uporablja tudi za urjenje astronavtov. Tiskalniki, ki bodo leta 2018 leteli na ISS, bodo zadnji model, ki ga bo postaja dočakala, saj bo predvidoma nehala delovati leta 2024.