V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Matej Huš

26. nov 2022 ob 19:28:54

V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez voznika, a ga ta ves čas nadzoruje. Trenutno je omejen na 3,4 kilometra dolgo progo v središču Seula, za kar potrebuje 20 minut. Ustavlja na dveh postajah, vožnja pa je brezplačna, le sedež je treba rezervirati v aplikaciji.

Samovozeče taksije pa na primer že testirajo v ZDA, kjer Waymo (del Alphabeta/Google) potnike vozi po Phoenixu, Tempeju in San Franciscu.