Waymo in Cruise dobila dovoljenje za taksije brez voznika v San Franciscu

Matej Huš

13. avg 2023 ob 12:04:03

Lokalne oblasti v San Franciscu so po tesnem glasovanju izdale dovoljenje, da Waymo in Cruise v San Franciscu upravljata taksije brez voznika, ki bodo komercialno vozili po mestu v vseh urah dneva. Trenutno ima Waymo v San Franciscu 200 avtonomnih taksijev, v katerih pa je moral biti ves čas človeški voznik kot rezerva. Cruise je sicer upravljal zares avtonomne taksije, a na zelo omejenem območju mesta in le med 22. in 6. uro. Sedaj teh omejitev ne bo več.

CPUC (California Public Utilities Commission) je s 3 proti 1 potrdila, da se podjetjema izda dovoljenje za vožnjo avtonomnih taksijev brez časovnih omejitev. Največji pomisleki so se nanašali na varnost, zato tudi odločitev ni bila soglasna. V Waymu so seveda nad njo vseeno navdušeni. Dodajajo, da je na čakalnem seznamu več kot 100.000 ljudi, ki želijo uporabljati novo storitev, zato pričakujejo veliko povpraševanje. Zato jo bodo odpirali postopoma.

Proti avtonomnim taksijem najbolj protestirajo taksisti ter vozniki za Uber in Lyft. Pred glasovanjem se je pred stavbo komisije zbrala manjša množica ljudi, tako podpornikov kot nasprotnikov novosti, ki je nestrpno pričakovala izid glasovanja. Že pred tem so potekale prave gverilske akcije. Nasprotniki so na pokrove avtonomnih vozil nameščali prometne stožce, kar je vozila povsem zmedlo in so se ugasnila.

Waymo avtonomne taksije vozi tudi po Phoenixu v Arizoni.