Googlovi samovozeči taksiji so resničnost

Matej Huš

3. nov 2019 ob 18:28:45

Sicer še niso na voljo prav sleherniku, so jih pa novinarji in izbrani posamezniki že lahko preizkusili. Googlovi samovozeči taksiji v Phoenixu na omejenem območju že vozijo stranke, ne da bi v vozilu sedel voznik - ali kdorkoli drug. Že pred dvema letoma so vozili na zaprti progi, sedaj pa so šli tudi v resnični promet.

Z aplikacijo Waymo One pokličemo taksi, ki se pripelje in nam odpre vrata. Da ne bi nič hudega sluteči potnik pobegnil, mu vozilo najprej predstavi dejstvo, da človeškega voznika ni, in ponudi možnost komunikacije z živim človekom, če želi kaj vprašati. Nato pa odpelje in pri hitrosti 70 kilometrov na uro je pogled na vozilo brez voznika nenaraven. Ni pa nič nenaravna vožnja, saj se zdi, da je Google (oziroma Waymo) uspel ugotoviti, kako voziti nekoliko manj robotsko in šablonsko. Ljudje grešijo, zato mora temu primerno grešiti tudi samovozeči avtomobil, da se bo laže vklopil v promet. In se je.

Google ima trenutno okrog 600 samovozečih avtomobilov, ki pridno nabirajo kilometre širom po ZDA. Manjši del jih po Phoenixu vozi tudi stranke, sčasoma pa bodo enako počeli tudi drugod. Avtonomna vozila so že res dolgo časa na poti, a zdi se, da so tokrat res že na pragu. Dobesedno.