Zoomu po koncu pandemije slabo kaže

Matej Huš

23. nov 2022 ob 17:13:14

Ko se je pred poltretjim letom začela pandemija covida, se je moral poslovni svet nenadoma preseliti na splet, kjer so sestanke v živo zamenjale videokonference. Posvojili smo nov glagol zoomati, saj je bil eden največjih zmagovalcev te dobe prav Zoom. Podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, se je leta 2020 vrednost povečala petkratno. Delnica podjetja je s sto dolarjev do sredine oktobra poletela na več kot 550 dolarjev. Prihodki in dobički so astronomsko rasli. Sedaj se zdi, da je obdobja debelih krav konec.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2020, ki se je končalo tik pred začetkom pandemije, je Zoom ustvaril 188 milijonov dolarjev prihodkov ali 78 odstotkov več kot v letu pred tem. Leto kasneje so prihodki poleteli in zadnji kvartal fiskalnega leta 2021 je Zoom ustvaril 882 milijonov prihodkov. Dobiček je v letu dni zrasel s 13 milijonov dolarjev (FY20) na 670 milijonov dolarjev (FY21) in nato na 1,4 milijarde dolarjev (FY22). Investitorji so bili navdušeni in delnica je letela.

Sedaj se je zaključilo tretje četrtletje fiskalnega leta 2023 in rezultati so se vrnili v ustaljene tirnice. V devetih mesecih je dobička "le" 200 milijonov dolarjev. Temu primerno so razočarani tudi investitorji, ki so delnico spet potopili na predpandemične ravni. Od vrha jeseni 2020 doslej je izgubila že 90 odstotkov vrednosti in je trenutno tik nad najnižjimi tečaji v zgodovini, in sicer pri 76 dolarjih. Včeraj je izgubila še 10 odstotkov, ko je podjetje objavilo rezultate zadnjega kvartala in skromno napoved za zadnji kvartal.

Razlog ni le konec pandemije, temveč predvsem konkurenca. Zoom je bil svoj čas najbolj poznan, sedaj pa ima resno konkurenco v orodjih Microsoft Teams, Cisco Webex in Salesforce Slack, če jih omenimo le nekaj. Analitiki opozarjajo, da je moral Zoom investirati veliko že zato, da je zadrževal tržni delež, ne pa rasel. To pa ni vzdržna strategija. Stroški razvoja in obratovanja so rasli, prihodki pa ne. Trenutno kaže, da je do okrevanja še dolga pot.