Na Twitterju množični eksodus, podjetje do ponedeljka zaprlo pisarne

Matej Huš

18. nov 2022 ob 17:16:59

Položaj v Twitterju postaja iz dneva v dneva nenavadnejši, razmere za delo pa bolj nevzdržne, zato zaposleni množično zapuščajo podjetje. V podjetju, ki je imelo še pred mesecem dni 7500 zaposlenih, je novi lastnik Elon Musk kmalu po prevzemu krmila odslovil približno polovico zaposlenih, ker da mora podjetje postati vitkejše in bolj varčevalno naravnano. Nekaj jih je podjetje zapustilo tudi prostovoljno, tako da je sedaj v podjetju še okrog 2900 zaposlenih, ki še vedno odhajajo.

Musk je vsem zaposlenim poslal okrožnico, v kateri jih je povprašal, ali so pripravljeni ostati v podjetju in kulturi, ki ju imenuje Twitter 2.0. Do včeraj popoldne po lokalnem času so morali odgovoriti, sicer jih bo odslovil. Pri tem je Musk poudaril, da bo po novem norma trdo delo, kar v prevodu pomeni dolge nadure. A presenetljivo je nezanemarljivo zaposlenih odgovoril Ne, Twitter in njihov interni Slack pa so preplavila poslovilna sporočila sedaj že nekdanjih zaposlenih. Ocenili so, da razmere postajajo nevzdržne in da trimesečna odpravnina v resnici ni slaba popotnica.

Podjetje zapuščajo celi oddelki, ki skrbijo tudi za ključne storitve in podporo, zato se je celo začelo postavljati vprašanje, ali bo Twitter preživel naslednje dni. Če gre kaj hudo narobe, trenutno ni dovolj usposobljenih inženirjev, ki bi Twitterjevo infrastrukturo znali ponovno vzpostaviti.

Musk je potem včeraj zvečer sporočil, da bo poslopje ostalo zaklenjeno do ponedeljka. Razloga za to odločitev ni navedel, je pa zaposlene pozval, naj se vzdržijo komentiranja internih zadev v javnosti, za medije, na družbenih omrežjih in drugod, ter se še naprej držijo politike podjetja. To je še dodatno vzpodbudilo odhode, tako da naj bi bilo sedaj po neuradnih ocenah v podjetju manj kot 2000 zaposlenih. Nekateri zaposleni neuradno ocenjujejo, da bi se stran do ponedeljka lahko celo zrušila, če se ne bo aktivno vzdrževala. Medtem so se v Kaliforniji in Nevadi pojavili plakati, na katerih drugih podjetja vabijo k sebi nekdanje Twitterjeve zaposlene.

Twitter se uradno na dogodke ni odzval. Musk pa je na Twitterju najprej objavil, da so pravkar dosegli rekordno obiskanost, kasneje pa še precej poveden meme.