Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Matej Huš

1. nov 2022 ob 17:55:35

Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi lahko predstavljalo problem pri poslovnih rezultatih, saj je Twitter odvisen od oglaševanja, to pa omejuje popolno svobodo. Oglaševalci običajno ne želijo umazati svojih blagovnih znamk, zato ne oglašujejo, kjer so vsebine v neskladju z njihovimi vrednotami.

Musk očitno tudi ne razume, da ni kupil tehnološkega giganta, temveč platformo. Napovedal je, da bo Twitter začel zaračunavati znamenito modro kljukico, ki jo dobijo preverjeni profili znanih osebnosti. A v resnici je Twitter prav zaradi teh uporabnikov tako privlačen. Stephen King mu je zabrusil, da bi moral od Twitterja dobiti 20 dolarjev mesečno, ne pa plačati.