Ustanovitelj Binancea kriv

Matej Huš

21. nov 2023 ob 21:36:59

Soustanovitelj in izvršni direktor kriptomenjalnice Binance se je pred ameriškem sodiščem izrekel za krivega, odstopil in privolil v plačilo 50 milijonov dolarjev globe. Podjetje bo v poravnavi plačalo 4,3 milijarde dolarjev. Dogodki so posledica obtožnice, s katero ZDA kriptomenjalnico in njenega šefa Changpenga Zhaa bremenijo kršitve sankcij in zakonodaje o finančnih storitvah. Binance ni imela ustrezne sheme za preprečevanje pranja denarja, delovala je brez dovoljenja za opravljanje finančnih storitev ter kršila sankcije proti nekaterim državam. Zhao se je izrekel za krivega kršitev zakona o bančni tajnosti (Bank Secrecy Act).

Zhao se je s tem manevrom izognil zaporni kazni, prav tako pa bo lahko obdržal večinski lastniški delež v kriptomenjalnici. Poravnava s pravosodnim ministrstvom v kazenskem postopku vključuje tudi spor s Komisijo za trgovanje s terminskimi pogodbami, ne bo pa vplivala na postopek, ki ga zoper Binance vodi agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC).

Binance bo moral sprejeti neodvisni nadzor, ki bo trajal tri leta, prav tako bo moral redno poročati. Zhao ne bo smel več voditi ali kakorkoli drugače vplivati na poslovanje menjalnice, bo pa lahko obdržal lastniški delež. Po treh letih bo ta omejitev prenehala in bo lahko spet aktivno vstopil v Binance. Bitcoin je po objavi izgubil približno odstotek vrednosti, a je letos še vedno krepko (+120 %) v pozitivnem.

Binance je največja kriptomenjalnica, ki letno obrne več kot 23.000 milijard ameriških dolarjev. Ni znano, kje je dejansko locirana, čeprav je podjetje registrirano na Kajmanskih otokih. Doslej se jih ameriške oblasti še niso bile lotile, a letos je to že drugi veliki udarec, potem ko so zaprli tudi direktorja FTX-a. Binance sicer ni neposredno kradla, so pa zavajali in se izmikali nadzoru. Tako so na primer svoje kriptožetone vodili kot blago in ne vrednostne papirje, čemur SEC močno nasprotuje.