Samsung naposled predstavil tehnologijo QD-OLED

Jurij Kristan

9. jan 2022 ob 21:03:49

Na sejmu CES smo po treh letih draženj končno lahko videli prve televizorje in monitorje na podlagi zasnove QD-OLED, ki združuje organske svetleče diode s kvantnimi pikami in bi lahko bila nova osrednja tehnologija v tej industriji.

Leta 2019 so pri Samsung Displayju namignili, da testirajo prikazne panele, ki vsebujejo tako organske svetleče diode (OLED) kakor kvantne pike. To so delci polprevodnika, ki se obnašajo podobno kot atomi: imajo diskretna energijska stanja in izsevajo svetlobo določenih valovnih dolžin. Kvantne pike sicer že lep čas uporabljajo v spregi s klasičnimi LCD paneli, in sicer v obliki tankega polimernega filma, s katerim ojačajo barve, čemur skupina na čelu s Samsungom tržno pravi QLED. QD-OLED pa gre dlje, saj je tu film kvantnih pik, ki ga dobijo z brizgalnim tiskanjem, veliko gostejši in natančno poravnan z virom svetlobe, to je diodami OLED. Struktura panela za ozadno osvetlitev uporablja organske diode modre svetlobe, ki jim v dveh od treh podpikslov na pot postavijo kvantne pike rdeče in zelene barve.

Rezultat je zaslon, ki v oglasnih prospektih "združuje najboljše iz obeh konkurenčnih taborov" ... kar ni povsem res, a gre v to smer. V praksi QD-OLED pomeni visoke kontraste, žive barve in odlično črnino, kakršnih smo vajeni na OLED televizorjih, medtem ko kvantne pike hkrati prinesejo boljšo kvaliteto slike pri višjih jakostih svetlobe, ki so sicer šibka točka organskih diod, in menda tudi boljše zorne kote. Ker kvantne pike ne pojedo toliko svetlobe kot barvni filter v LGjevih OLED panelih, je svetlost dejansko rahlo višja in naj bi šla tam do 1000 nitov - kar pa je še vedno precej manj od najmodernejših zaslonov LED LCD, ki dosežejo dvakrat toliko. Prav tako ostaja problem razpadanja organskih spojin v diodah - kjer so modre še posebno občutljive - zato bo zanimivo videti, kako obstojni so Samsungovi paneli, ki jih podjetje sicer oglašuje pod znamko QD Display.

Te smo na letošnjem sejmu CES lahko videli na treh koncih. Samsung je predstavil 65- in 55-palčno različico tovrstnih televizorjev z ločljivostjo 4K in osveževanjem 144 hercev. Omenjena panela sta sicer edina dva za TV naprave, še enega pa imajo za računalniške monitorje, in sicer v ultraširoki ločljivosti 1440p pri 34 palcih. Takšen monitor, z osveževanjem 175 Hz, je na sejmu pokazal Alienware. Tretji je bil Sony, ki Samsungove panele vgrajuje v linijo televizorjev A95K. Pri nobeni od predstavljenih naprav niso navedli okvirne cene, medtem ko naj bi na police trgovin prišle v zadnjem letošnjem četrtletju. Gotovo bo šlo za drage izdelke, bržkone med najdražjimi v ponudbah, kar pomeni okolico 5000 evrov za 65-palčne televizorje. Samsung Display namreč trenutno lahko izdela le 30.000 panelov na mesec. Prav tako bomo še zaman iskali 8K naprave ali pa zaslone za tablice, saj še niso uspeli dovolj zmanjšati velikosti posameznih pikslov.