CES 2024: LG in Samsung predstavila prosojna televizorja

Matej Huš

9. jan 2024 ob 20:02:46

V Las Vegasu se je začel prvi letošnji dogodek na področju računalništva in zabavne elektronike, ki je že tradicionalno CES. V naslednjih dneh nam bodo torej družbo delale novice o prihajajočih izdelkih ali zgolj bizarnih napovedih, med katerimi velja najprej omeniti prozoren televizor. LG je predstavil OLED Signature T TV, ki meri 77 palcev po diagonali in skozi katerega vidimo.

LG pravi, da predstavljeni izdelek še ni dokončen, torej gledamo delujoč prototip, a končni izdelek ne bo bistveno drugačen. Na voljo bo še leto, cene pa niso razkrili, ker bi verjetno odgnali dobršen del zanimanja. Pričakovati je šestmestne številke (LG OLED R je leta 2021 stal 100.000 dolarjev). Televizor je prosojen, ko je vključen ali izključen, seveda pa lahko prikazuje tudi poljubno sliko. Na ta način ga lahko uporabljamo kot televizor ali pa kot ozadje. Televizor ni popolnoma prozoren, je pa blizu temu. Če želimo, pa lahko postane tudi klasičen, saj ima v škatli zvito klasično črno ozadje, ki ga s pritiskom na gumb razvijemo. Zavoljo prosojnosti so morali skleniti tudi nekaj kompromisov. Kakovost slike in kontrast nista na nivoju konvencionalnih televizorjev OLED, saj ne uporablja tehnologije Micro Lens Array.

Samsung mu ni ostal dolžan in je predstavil svoj prosojni televizor. Uporablja microLED, zato je nekoliko svetlejših barv, predvsem pa nima robov.