Razvoja televizorjev LCD je konec

Matej Huš

20. jun 2023 ob 21:51:18

Po mnenju podjetja Merck, ki je vodilni proizvajalec in dobavitelj tekočih kristalov za zaslone, ki jih na primer proizvajata Samsung in LG, je tehnologija dosegla vrhunec. Razvoja je konec, raziskave in investicije pa so se že preusmerile v tehnologije, kot sta microLED, OLED, ali pa v microLED. Klasični LCD-ji ne morejo več konkurirati novejšim tehnologijam, zato nadaljnji razvoj ni več smiseln, ugotavljajo v industriji. Novejše tehnologije so preprosto boljše.

To seveda ne pomeni, da bodo LCD-ji izginili. Povpraševanje po poceni zaslonih, denimo televizorjih ali zaslonih LED-LCD, še obstaja in v nekaterih primerih predstavljajo najekonomičnejšo rešitev. A ni pričakovati, da bi jih bilo možno izboljšati na način, ki bi prinesel otipljive koristi. Tudi sama proizvodnja tekočih kristalov se ne bo ustavila, so povedali v Mercku, saj jih uporabljajo na primer v oknih, ki se lahko zatemnijo, v antenah in podobno. A vsi ti odjemalci so s trenutno tehnologijo zadovoljni.

Televizorji in zasloni pa korakajo v smer OLED, PHOLED ali microLED in miniLED, ki ne potrebujejo dodatne osvetlitve. Prihajajo pa tudi kvantne pike, QD-LED, QLED itd. Prihodnost bo nedvomno še zelo svetla - ali črna, bolj črna od LCD-jev, ko bo to potrebno.