Sodišče: umrli v nesrečah Boeingov 737 Max žrtve kaznivih dejanj

Matej Huš

23. okt 2022 ob 14:18:40

Zvezno sodišče v Teksasu je odločilo, da so bili umrli v dveh nesrečah Boeingov 737 Max, ki sta se zgodili v letih 2018 in 2019 zaradi delovanja sistema MCAS, žrtve kaznivih dejanj. To svojcem omogoča izpodbijanje poravnave med Boeingom in pravosodnim ministrstvom, ki je bila sklenjena januarja lani in Boeingu nalaga plačilo 2,5 milijarde dolarjev, a ga odvezuje kazenske odgovornosti. Svojcem žrtev je bila s to poravnano kršena pravica do pravnega varstva, zato lahko sedaj Boeing preganjajo tudi kazensko, meni sodišče. Svojci so zatrjevali, da jim je s to poravnavo, ki je nastajala za zaprtimi vrati in brez njihove vednosti, država kršila pravice.

Letali sta leta 2018 in 2019 strmoglavili, ker je MCAS zaradi napake deloval napačno, piloti pa sploh niso vedeli, da sistem obstaja in kako se odziva. V obsežni preiskavi se je izkazalo, da je Boeing pri razvoju letala hitel in da FAA ni bila obveščena o vseh relevantnih dejstvih, zato tudi certificiranje letal ni potekalo v skladu z dobro prakso in pravili. Incident je doslej Boeing stal že več kot 20 milijard dolarjev, če upoštevamo poravnave, globe, izpad proizvodnje, 20-mesečno prizemljitev letal itd.

V nesrečah je življenje izgubilo 346 ljudi. Poravnava svojcem namenja 500 milijonov dolarjev odškodnin v skladu, 1,77 milijarde dolarjev odškodnine za letalske družbe in 244 milijonov dolarjev globe. Sodišče je sedaj presodilo, da je bila smrt teh ljudi razmeroma predvidljiva posledica Boeingovega zavajanja države, zato se žrtve po zakonu o pravicah (Crime Victims’ Rights Act) štejejo za žrtve kaznivega dejanja. Boeing razsodbe ni komentiral. Odvetnik svojcev pa je pozdravil odločitev in napovedal, da si bodo prizadevali za kazenski pregon podjetja in odgovornih, saj poravnava ni zadostna.