Boeing priznal goljufijo

Matej Huš

8. jul 2024 ob 22:37:51

Predstavniki Boeinga so sporočili, da bo podjetje v dogovoru s tožilstvom ZDA priznalo krivdo za kaznivo dejanje goljufije, ker podjetje ni spoštovalo pogojev dogovora, ki so ga sklenili z zvezno vlado po padcu letal 737 Max. Podjetje bo plačalo 243,6 milijona dolarjev odškodnine in se izognilo javnemu procesu, kar so zahtevali svojci 346 žrtev obeh nezgod. Ti so že izrazili nasprotovanje dogovoru, ki ga vidijo kot gnusnega.

Boeing je po nesreči letal 737 Max v letih 2018 in 2019, katerim je botroval sistem MCAS za krmiljenje, pristal v nemilosti regulatorjev. Letala so bila leto dni prizemljena, v ZDA pa je tožilstvo leta 2021 podjetje obtožilo načrtovanja goljufij in zavajanja regulatorja. Podjetje je nato s tožilstvom sklenilo dogovor, s katerim se je izognilo kazenskemu pregonu v zameno za plačilo globe in odškodnine ter uvedbo strogega nadzora, ki bi trajal tri leta. Letos januarja pa je enemu izmed letal med letom odneslo vrata, kar je sprožilo nove preiskave.

Izkazalo se je, da je Boeing kršil pogoje dogovora iz leta 2021, ker ni implementiral ustreznih varovalk in nadzornih postopkov. Tožilstvo je zato začelo nov postopek, v katerem je podjetju očitalo kršitev dogovora, kar je zelo resno kaznivo dejanje. Poleg dodatne globe bo podjetje dobilo zunanji nadzor postopkov za varnost in kontrolo kakovosti, ki bo trajal tri leta. Investirati bo moralo še 455 milijonov dolarjev v postopke in programe za zagotavljanje varnosti in skladnosti. Morebitna kazniva dejanja, ki so povzročila januarski incident z odpadlimi vrati, v poravnavi niso pokrita in jih tožilstvo lahko še preganja. Takisto poravnava ne velja za fizične osebe na položaju v podjetju, ki jih tožilstvo še lahko preganja.

Poravnavo mora odobriti še sodišče. Ni še jasno, kako bo obsodba Boeinga vplivala na njegov status dobavitelja ameriškemu javnemu sektorju. Prav tako ne vemo, ali bo tožilstvo preganjalo tudi vodilne v podjetju, za kar si prizadevajo svojci žrtev.