Zaradi nesreč Boeingov 737 Max dva zaposlena pred sodišče

Matej Huš

20. sep 2021 ob 21:49:21

Mark Forkner, ki je bil Boeingov glavni pilot pri razvoju Boeinga 737 Max, bo moral sesti na zatožno klop. Ameriško zvezno tožilstvo bo po poročanju The Wall Street Journala zaradi zavajanja nadzornih organov med razvojem letala, kar se je na koncu izteklo v dve tragični nesreči med komercialnim obratovanjem letal, proti Forknerju vložilo obtožnico. Forkner je bil namreč odgovorna oseba pri Boeingu za komunikacijo z Upravo za civilno letalstvo (FAA) pri postavljanju pravil za urjenje pilotov na novem modelu letala.

Boeing je že v začetku leta v poravnavi priznal, da sta dva vodilna uslužbenca - poimensko ju niso navedli - namerno zavajala FAA o težavah pri urjenju pilotov, kar je koristilo podjetju. Zaradi tega bo plačal 244 milijonov dolarjev globe in 2,3 milijarde dolarjev odškodnin žrtvam. Neuradno se je izvedelo, da je drugi posameznik Patrik Gustavsson. Forkner je FAA zagotovil, da v navodila za urjenje ni treba vnesti novega sistem MCAS. To v praksi pomeni, da piloti niso vedeli, kako deluje MCAS, kako ga izključiti in kdaj je to lahko potrebno. Pravosodno ministrstvo, Boeing in Forknerjev odvetnik uradnih komentarjev ne dajejo. Je pa Forkner v internih elektronskih sporočilih iz leta 2016, ki so bila predstavljena med kongresno preiskavo, zapisal, da je (nevede) lagal regulatorjem: v resnici je MCAS močnejši in se lahko proži pogosteje, kot so dejali regulatorjem. Tudi ko je izvedel za spremembe, zaradi katerih je postal MCAS bolj problematičen, tega regulatorjem ni razkril.

Letala 737 Max so neslavno priletela na prve strani naslovnic 29. oktobra 2018 in 10. marca 2019, ko sta strmoglavili letali v Indoneziji in Etiopiji. Preiskave so pokazale, da je bil razlog okvarjen senzor vpadnega kota, ki vodi informacije do osrednjega računalnika in s tem MCAS-a. To je sistem, ki ga je imel novi Boeing 737 Max in je preprečeval, da bi piloti preveč dvignili nos letala. V normalnih okoliščinah MCAS ne bi nikoli deloval. Računalnik pa je zaradi nepravilnega podatka, da letalo sili kvišku, potiskal njegov nos navzdol, dokler ni treščilo v tla. Piloti zaradi neustreznega urjenja niso takoj prepoznali težave in niso imeli časa ugotoviti, da je treba izključiti MCAS in kako to storiti.