Foxconnova lokacija v Wisconsinu daleč od obljub

Matej Huš

20. okt 2022 ob 21:48:09

Že od začetka spremljamo nesojeno Foxconnovo investicijo v Wisconsin, ki so jo pred petimi leti pompozno napovedali, odtlej pa niso izpolnili niti enega cilja. Namesto velike tovarne je Foxconn naposled obljubil, da bo investiral 15-krat manj od prvotnih načrtov, pa tudi zaposlili bodo devetkrat manj ljudi. Poldrugo leto po zadnjem dogovoru so v Wisconsinu še vedno zgolj štiri stavbe s 600 zaposlenimi namesto 15.000.

Foxconn je bil ob prvi spremembi obljubljal nov razvojni center, ki bi se imenoval AI 8K+5G, kar zveni, kakor da bi skupaj nametali vse modne kratice. Sedaj so opis na spletni strani spremenili v novo strategijo 3+3=∞. Foxconn 3.0 naj bi se posvečal električnim vozilom, digitalnem zdravju, Fii robotiki, rešitvam 5G, polprevodnikom in industrijski umetni inteligenci. Namesto treh visokoletečih kratic imamo sedaj kar šest ključnih besed. Kaj točno si Foxconn pod njimi predstavlja, ne vemo.

Foxconn je vmes zgradil stavbo v obliki kupole, o kateri ni znano mnogo, neuradno pa gre za konferenčni center. Pred njo stoji ladijski kontejner z nekaj strežniki ter prenosna stranišča. Skupno sedaj stojijo štiri stavbe. O velikih proizvodnih halah ali raziskovalnih laboratorijih za zdaj ni ne duha ne sluha. Letos so zgolj en mesec tam proizvajali strežnike.

Šestpasovna avtocesta, ki so jo zgradili za dostop do tovarne, je prazna. Nekaj ljudi je na lokaciji sicer zaposlenih, a dosti manj od predvidevanj. Ocenjujejo, da tam dela 600 ljudi. Foxconn mora zaradi neizpolnitve obveznosti plačevati tudi visok nepremičninski davek, in sicer 30 milijonov dolarjev letno, čeprav bi glede na vrednost lokacije ta znašal le 13 milijonov dolarjev. A mesto je investiralo znatne zneske v infrastrukturo, ki je sedaj sicer nepotrebna, a dolgovi zanjo še vedno obremenjujejo proračun. Lokalne oblasti so se namreč za odkupe zemljišč in vzpostavitev infrastrukture zadolžile za 310 milijonov dolarjev.