EMA odobrila že drugo dvovalentno cepivo proti covidu (Original in BA.4/5)

Matej Huš

14. sep 2022 ob 10:12:44

Po ZDA in Veliki Britaniji je tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) priporočila uporabo novega bivalentnega cepiva proti covidu, ki je prilagojeno za prvotno različico in za BA.4/5. Včerajšnjemu priporočilu Odbora za zdravila v humani uporabi (CHMP) pri EMA je dan pozneje sledila še odobritev Evropske komisije, s čimer se cepivo proizvajalca Pfizer lahko sprosti v uporabo v EU.

Cepivo ima dovoljenje za uporabo kot poživitveni odmerek pri cepljenih posameznikih, ki so starejši od 12 let. Ker ima cepivo zapis mRNK tako za prvotno različico bodice S kakor za tisto v varianti omikron, se pričakuje boljša zaščita proti različnim variantam virusa. Pri tem je EMA uporabila podatke kliničnih testov izvirnega cepiva in odobritev cepiva Original/BA.1, ki se je zgodila v začetku meseca. Najnovejše cepivo je skoraj popolnoma enako kot Original/BA.1, le genski zapis za bodico S je malenkostno spremenjen. Zato so - podobno kot pri vsakoletnem cepivu proti gripi - uporabili znane podatke kliničnih testov tega cepiva za odobritev nove različice.

V Sloveniji se je trenutno možno cepiti z originalnim cepivom ter s cepivom Original/BA.1, medtem ko najnovejše pričakujemo v naslednjih tednih. Moderna je prav tako dobila dovoljenje za uporabo svojega cepiva Original/BA.1, ne pa še proti BA.4/5. Posodobljene verzij cepiv delujejo enako kot prvotne. V Sloveniji trenutno sicer kroži večinoma omikron BA.4 ali BA.5, proti kateremu cepiva v Sloveniji še ni, bo pa čez nekaj tednov.