V ZDA odobrili dvovalentno cepivo proti covidu

Matej Huš

1. sep 2022 ob 22:58:34

Po Veliki Britaniji so ZDA druga velika država, ki je odobrila novo dvovalentno cepivo proti covidu. Uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj sporočila, da je izdala izredno odobritev za dvovalentni cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, ki se uporabita kot prvi ali drugi poživitveni odmerek vsaj dva meseca po prejšnjem cepljenju. Pfizerjevo cepivo je namenjeno starejšim od 12 let, Modernino pa polnoletnim.

Novo cepivo je kombinirano in je namenjeno zaščiti pred izvirno različico virusa in omikronom (različici BA.4 in BA.5, ki imata enak protein S). Pred dvema tednoma je dvovalentno cepivo odobrila tudi Velika Britanija, a je šlo za nekoliko starejšo formulacijo, ki je narejena za zaščito proti izvirni verziji in BA.1. Zaradi prihajajoče jeseni in več zadrževanja v zaprtih prostorih je FDA k cepljenju pozvala vse državljane, ki se lahko cepijo.

FDA je novo cepivo pogojno odobrila na podlagi kliničnih testov poživitvenih odmerkov cepiva proti BA.1 in prvotnih različic. Pomemben vir podatkov je tudi spremljanje dogajanja po začetku splošnega cepljenja predhodnih različic cepiva (farmakovigilanca). Ugotovili so, da je imunski odziv po cepljenju z bivalentnim cepivom močnejši kot pri cepljenju z monovalentnim cepivom, ni pa še jasno, kako dobro novo cepivo ščiti. Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da četudi bi bilo cepivo proti BA.4/5 slabše učinkovito, je v formulaciji še vedno tudi originalna formula, katere učinkovitost so že preverili.

Cepiva mRNA so se pokazala kot zelo prilagodljiva, saj je FDA pred dvema mesecema sporočila, katero formulacijo naj proizvajalci pripravijo, in ti so jo v tem času uspeli razviti in proizvesti več milijonov odmerkov. Za odobritev se je zato FDA oprla na klinične teste in farmakovigilanco prejšnjih različic cepiva. Podatki sicer kažejo, da tako v ZDA kakor v Sloveniji zanimanje za cepljenje in strah pred virusom jenjata. Zato strokovnjaki k cepljenju pozivajo vsaj najbolj ogrožene skupine prebivalstva.