Bitcoin v El Salvadorju dva tedna pozneje

Matej Huš

19. sep 2021 ob 15:25:56

Minevata dva tedna, odkar je v El Salvadorju bitcoin postal uradno plačilno sredstvo. Prvi dan ni potekal po načrtih predsednika Nayiba Bukeleja, ki je bil kot velik navdušenec nad kriptovalutami glavni podpornik novega zakona.

Kmalu po polnoči po lokalnem času so zagnali aplikacijo Chivo, ki so jo v El Salvadorju razvili kot digitalno denarnico za bitcoin. Okrog treh zjutraj je sistem zaradi preobremenitve odpovedal, aplikacijo pa so začasno umaknili. Šele okrog poldneva so ob nadgradnji strežnikov ponovno omogočili namestitev in uporabo aplikacije, ki je imela precej težav še cel dan. Transakcije niso bile uspešno izvedene, bankomatom je zmanjkovala denarja, telefonske linije za pomoč uporabnikom so bile kronično prezasedene. Hkrati je isti dan - in to res ni krivda El Salvadorja - vrednost bitcoina strmoglavila za 10.000 dolarjev v treh minutah. Uporabniki Chiva, ki so dobili brezplačnih 30 dolarjev v bitcoinu, so tako iz prve vrste opazovali, kaj pomeni volatilnost valute, ko jim je 30 dolarjev skopnelo na 25 dolarjev. To v El Salvadorju ni majhna razlika.

Teh 30 dolarjev je dobil vsak, ki se je prijavil v Chivo. Toda ker aplikacija ni preverjala identitete uporabnikov, se je bilo možno prijaviti že z enolično številko državljana. Dogajale so se tudi zlorabe, ko so uporabniki ugotovili, da je njihovo številko uporabil že nekdo drug. Tudi plačila niso potekala brez težav, saj tudi ko je aplikacija sredi dneva ponovno oživela, številni trgovci niso želeli sprejeti bitcoinov. Celo nekaj državnih ustanov ni sprejemalo bitcoinov. Chivo seveda ni edina digitalna denarnica in prebivalci lahko uporabijo tudi katerokoli drugo. Prebivalci so sodeč po anketah večinsko nenaklonjeni uporabi bitcoina.

Prvi teden uporabe bitcoina ga je dejansko sprejemal le manjši delež trgovcev, ugotavlja tudi Business Insider, pa še to večinoma le velike tuje verige. Tudi kjer so podpirali bitcoin, so bile težave s plačili. Chivo je na voljo le državljanom, medtem ko morajo tujci uporabiti kakšno drugo aplikacijo, ki pa lahko trgovcu povzroča težave. Najbolj pa se trgovci bojijo divjih nihanj v vrednosti bitcoina.