Pomanjkanje čipov se umirja, a čeri še niso mimo

Matej Huš

23. jul 2022 ob 06:31:30

Pomanjkanje čipov, ki nas spremlja vse od začetka epidemije, vendarle počasi jenja. Hudo pomanjkanje čipov je nastopilo po silovitem odboju povpraševanja ob okrevanju gospodarstva, čemur proizvajalci niso mogli slediti. Razlilo se je tudi izven računalniškega sektorja, saj so morali na primer proizvajalci avtomobilov ali bele tehnike zmanjševati proizvodnjo, ker niso imeli čipov za vozila in aparate. Prav že opažajo sproščanje. Hyundai in Electrolux sta včeraj sporočila, da so obeti boljši.

Hyundai, ki je zabeležil najvišji dobiček v zadnjih osmih letih, za tekoče četrtletje napoveduje še boljše rezultate. Hyundai bi lahko že v drugi polovici tega leta zadovoljil povpraševanje, ki je v prvem polletju presegalo proizvodne kapacitete. Eden večjih dobaviteljev čipov za avtomobilsko industrijo ABB je ob tem dejal, da se ozka grla počasi sproščajo, proizvajalci čipov pa so bolj optimistični. ABB pričakuje dvomestno rast prodaje v prihodnjem četrtletju in umiritev inflacije. Podobno je tudi Nokia optimistična, da bo v drugem četrtletju čipov več. Izvršni direktor Pekka Lundmark je dejal, da je trend zelo ugoden. Electrolux, ki je imel v drugem kvartalu še težave z dobavo in ni izpolnil načrtov, v tretjem in četrtem kvartalu pričakuje izboljšanje situacije.

Ob tem se krajšajo dobavni roki za računalniške komponente, ki so se začele spet opazneje ceniti. Grafične kartice so bistveno cenejše, a tam je ključni razlog tudi pok kriptobalona. Ob tem podjetja množično investirajo v nove proizvodne obrate, tako v Aziji kakor v ZDA in Evropi, kar bo povečalo ponudbeno stran. A to še ne pomeni, da na celotnem trgu vlada prešerno vzdušje. Medtem ko se proizvodnja počasi pobira, se težave pojavljajo v razpoloženju kupcev, kar utegne zamajati povpraševanje. Nekateri tehnološki giganti, na primer Apple, so zato upočasnili zaposlovanje.