AMD, Intel in Nvidia napovedujejo izvitje iz primeža za leto 2023

Matej Huš

29. nov 2021 ob 21:41:02

Že dlje časa pišemo o pomanjkanju čipov, ki hromi različne gospodarske panoge, ne le proizvodnje računalniške opreme, redkeje pa o napovedi, kdaj se bo to obdobje končalo. Napovedi so resda nehvaležne, a vsi trije velikani za prihodnje leto še niso optimistični. AMD, Intel in Nvidia nastavke za sprostitev krča vidijo v letu 2023, torej čez dobro leto dni.

AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster je v nedavnem intervjuju dejal, da bo polprevodniška industrija na nogah spet leta 2023, ko pričakujejo uravnoteženje povpraševanja in ponudbe, s tem pa tudi stabilizacijo cen. Že v drugi polovici prihodnjega leta torej pričakujemo grafične kartice po bolj dosegljivih cenah, kasneje pa še ostale komponente.

Ali se bo to res zgodilo, Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger sicer ne. Že pred meseci je ocenil, da bo pomanjkanje vztrajalo nekaj let. Medtem Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang dodaja, da bo prihodnje leto povpraševanje še vedno močno presegalo ponudbo, izboljšanje pa pričakuje v letu 2023. Za razliko od kolegov meni, da bo povpraševanje ostalo visoko, se bo pa ponudba prilagodila. IBM je po drugi strani nekoliko bolj pesimističen, saj izboljšanje napoveduje šele za leto 2024.

Medtem ko so obeti boljši, pa je trenutna situacija slaba. Proizvodnja avtomobilov v Veliki Britaniji je zaradi pomanjkanja čipov na najnižji točki po letu 1956. Celo na črni petek, tradicionalno nor nakupovalni dan čez Lužo, je bila ponudba zaradi pomanjkanja čipov skromnejša.