Zaradi pomanjkanja čipov TSMC odpovedal pocenitve, napovedal tovarne

Matej Huš

3. apr 2021 ob 14:17:01

Zaradi hudega pomanjkanja čipov na trgu se je eden največjih proizvajalcev TSMC odločil, da običajnega znižanja cen letos ne bo. Svoje stranke so pozvali, da sprejmejo višje cene, podjetje pa bo med tem bistveno povečalo investicije v razvoj in nove proizvodne kapacitete.

Izvršni direktor podjetja C. C. Wei je sporočil, da bodo v prihodnjih treh letih izvedli za 100 milijard dolarjev investicij. S temi investicijami bodo med drugim dokončali 5-nm tovarno v Arizoni (začetek proizvodnje 2024), 3-nm tovarno na Tajvanu (2022), 2-nm Gigafab tovarno na Tajvanu (morda dve) in še dve pakirnici na Tajvanu. Trenutne proizvodne kapacitete so 100-odstotno zasedene, povpraševanja pa je še več. Konkurenca, denimo GlobalFoundries in UMC, se ne ukvarja z najnovejšimi najmanjšimi litografijami, temveč se raje osredotoča na cenejše čipe (recimo 28-nm), ki se uporabljajo na primer v televizorjih, avtomobilski industriji ipd. TSMC proizvede skoraj polovico čipov za Apple, Qualcomm, Nvidio in druge velike proizvajalce. A po drugi strani se konkurenca krepi v obliki Samsunga, Intela ipd.

Hkrati pa bodo konec leta ukinili redno zniževanje cen. Doslej je veljalo, da se vsako četrtletje proizvodna cena čipov zniža, ko se linije vzpostavijo, razvijejo in proces optimizira. A TSMC meni, da je to najelegantnejši način, da naslovijo pomanjkanje čipov in zberejo kapital za širitev.

Da gre zares, dokazuje tudi Hynix. Ta bo eno proizvodno vozlišče, ki bo začelo delovati leta 2025, vložil 106 milijard dolarjev. Postavili bodo štiri tovarne s skupno kapaciteto 800.000 rezin (wafer) na mesec.