Bizarno dogajanje na trgu polprevodnikov

Matej Huš

19. avg 2022 ob 11:50:50

Medtem ko se proizvajalci avtomobilov spopadajo s hudim pomanjkanjem čipov, zaradi katerega so celo krčili proizvodnjo vozil, je na drugem koncu iste branže situacija povsem drugačna. Ciklov so proizvajalci čipov že vajeni, a trenutno stanje preseneča tudi analitike. Po močnem pokoronskem odboju je prodaja začela upadati, zaloge pomnilnika, procesorjev in ostalih komponent pa rastejo. Proizvajalci zato že črtajo naložbe in se pripravljajo na racionalizacijo poslovanja.

Takoj ob začetku pandemije so se zgodili tektonski premiki, ko so na primer proizvajalci vozil odpovedovali naročila, hkrati pa je začelo naraščati povpraševanje po elektronskih komponentah za pisarniško uporabo. Povpraševanje je presenetilo vse in ko so posamezni sestavljavci in proizvajalci začeli naročati večje količine čipov iz previdnosti, dobavne verige potreb niso zmogle zadovoljiti. Pomanjkanje je zajelo celoten trg.

Položaj se je spričo prihajajoče recesije obrnil. Dan Hutcheson iz VLSI Research, ki že 40 let spremlja trg polprevodnikov, takšnega neskladja še ni videl. Določeni segmenti imajo hude primanjkljaje komponent, denimo avtomobilska industrija, drugod pa so zaloge najvišje v zadnjih letih, povpraševanje pa pada. Trg je daleč od ravnovesja. Prodaja računalnikov in pametnih telefonov upada, saj so potrošniki zaskrbljeni zaradi slabih napovedi. To se odraža tudi v poslovnih rezultatih, saj je Intelov promet v zadnjem četrtletju za napovedmi zaostal za 2,6 milijarde dolarjev oziroma 15 odstotkov. Nvidia beleži 44-odstotni padec prodaje, v Micronu so imeli negativen denarni tok.

Težave, ki so se začele v Severni Ameriki, so pljusknile tudi v Azijo. Za zdaj sicer napovedujejo mehak pristanek, torej manjše zmanjšanje povpraševanje in sorazmerno nagel odboj, a z gotovostjo tega ne moremo vedeti. Trg je namreč daleč od običajnih razmer.