Windows 11 izidejo 5. oktobra

Jurij Kristan

1. sep 2021 ob 22:15:45

Microsoft bo Windows 11 lansiral 5. oktobra - oziroma s tem pričel, kajti posodabljanje bo do uporabnikov vnovič prihajalo postopno in naj bi trajalo do sredine prihodnjega leta. Na štartu tudi še ne bodo na voljo Androidne aplikacije.

Ko so v Redmondu junija najavili Windows 11, so izid nedoločeno postavili nekam v jesen, a že takrat smo zaradi kopice namigov vedeli, da je najverjetnejši datum v oktobru. Včeraj so potrdili, da končna različica prispe 5. oktobra, toda kot je praksa v zadnjih generacijah operacijskega sistema, ne bo vsem na voljo na isti dan, obenem pa takrat tudi ne bo vsebovala vsega, kar so sprva najavili. Oktobra se tako brezplačne nadgradnje z desetke lahko nadejajo imetniki najnovejših naprav, nakar naj bi postopno prihajali na vrsto še tisti s starejšimi in šibkejšimi, vse do nekje sredine leta 2022. Kdaj približno bomo na vrsti, lahko poizvemo skozi funkcijo Windows Update ali prenovljeno aplikacijo PC Health Check. Prav vsi pa bomo še čakali na Androidne aplikacije v okenski trgovini, ki bodo pozneje jeseni dosegljive šele preizkuševalcem v programu Insider, kar pomeni, da bodo zmogljivost verjetno uradno lansirali v začetku prihodnjega leta.

Še beseda o poganjanju Windows 11 na starejših napravah. Pred dnevi so v Microsoftu najprej naznanili, da bo mogoče z ISO sliko OS nameščati tudi na računalnike, ki ne zadoščajo osnovnim zahtevam, le da v tem primeru ne bomo deležni podpore uporabnikom. Toda kmalu nato so v podjetju zaostrili jezik in namignili, da bodo v tem primeru "morda odtegnili" tudi posodabljanje sistema, in to nemara celo varnostne popravke. Ker točnih pojasnil niso želeli podati, gre očitno za neke sorte mehko prisilo, da bi ljudje vendarle presedlali na novejše naprave. Ob istem času so nekateri testerji tudi pričeli poročati, da jim stare naprave, na katerih teče preizkusna različica enajstice, Update skuša vrniti na desetko. V Redmondu trdijo, da je Windows 10 za te računalnike pač primernejša opcija in poudarjajo, da jih bodo posodabljali vsaj do oktobra 2025. Toda sedaj bi se res že spodobilo, da se nehajo obnašati kot zafnane najstnice in povedo, kako reči stojijo, in pika.