Zadnja verzija Windows nared

Matej Huš

18. jul 2015 ob 09:36:43

Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način posodabljanja, saj bo Windows postal storitev in ne več zaključen izdelek.

Pisali smo že, da nas bo Microsoft domala prisilil v redno nadgrajevanje. Uporabniki verzije Home sploh ne bodo mogli več preprečiti namestitve popravkov in nadgradenj, kar v teoriji pomeni, da bodo vsi imeli najnovejšo in najbolje zaščiteno verzijo Windows. Uporabniki Windows 10 Pro bodo lahko malo zavlačevali. Uporaba načina CBB (Current Branch for Business) pomeni, da se bodo varnostni popravki nameščali sproti, nove funkcionalnosti in nadgradnje pa z zakasnitvijo do osmih mesecev. Kdor bo okleval dlje, bo izgubil možnost namestitve vseh - tudi varnostnih - popravkov, dokler ne bo prišel na tekoče.

Windows 10 Enterprise bo ostal podoben trenutni implementaciji, saj se bo mogoče prosto odločati, kaj in kdaj namestiti. Microsoft si prizadeva, da bi to verzijo v načinu LTS (Long Term Servicing) uporabniki uporabljali le za sisteme, ki so absolutno kritični, sicer pa bi v poslovnih okoljih raje videl Windows 10 Pro.

In kdaj bo izšla nova verzija, torej Windows 11? Ne bo je. Windows kot storitev pomeni, da se bo operacijski sistem nadgrajeval sproti in inkrementalno, podobno kot na primer aplikacije na mobilnih telefonih. In s tem se končuje eno veliko obdobje računalništva.

Kot je znano, Windows 10 uradno izide 29. julija.