Na internetu se ponuja največja ukradena baza osebnih podatkov

Matej Huš

5. jul 2022 ob 10:13:19

Na temnem delu spleta se je pojavila 22 TB velika baza, ki po besedah preprodajalca z vzdevkom ChinaDan vsebuje podatke o približno milijardi kitajskih državljanov. Prodaja se za 10 bitcoinov, kar je trenutno vredno 190.000 evrov. Podatki so pobegnili šanghajski policiji, vključujejo pa imena, naslove, nacionalne identifikacijske številke, kontaktne podatke, mobilno številko in policijske kartoteke. ChinaDan je javno delil 750.000 zapisov, s čimer lahko potencialni kupci preverijo avtentičnost baze.

Kitajske oblasti se na navedbe, da podatki izvirajo iz šanghajske policije, še niso odzvale. Yi Fu-Xian z Univerze Wisconsin-Madison je dejal, da je prenesel in analiziral vzorec in potrdil pristnost. V vzorci so podatki o prebivalcih iz vseh delov Kitajske, tudi oddaljenih tibetanskih vasi. O arhivu se govori tudi na kitajskih družbenih omrežjih, kjer so termin "Shanghai data leak" v nedeljo blokirali. Za zdaj sicer še ni neizpodbitnega dokaza, da baza resnično vsebuje milijardo posameznikov in da je pobegnila policiji.

Je pa v nedeljo vodja kriptomenjalnice Binance Zhao Changpeng dejal, da so poostrili sistem za identifikacijo uporabnikov. V bazi so namreč podatki, ki bi lahko hekerjem omogočili lažji dostop do računov uporabnikov (navsezadnje gre za osebne podatke). Dodaja, da gre verjetno za podatke iz baze ElasticSearch, ki jo je Kitajska pomotoma izpostavila spletu.