Amazon se pridružuje bilijonskemu klubu

Matej Huš

4. sep 2018 ob 21:19:30

Potem ko je v začetku avgusta Apple postal prvo ameriško podjetje s tržno kapitalizacijo več kot 1000 milijard (bilijon) dolarjev, se je klubu danes pridružil Amazon. Tečaj njegovih delnic je danes za hip presegel vrednost 2050,27 dolarja, kar je ravno dovolj za bilijonsko tržno kapitalizacijo. V nadaljevanju je delnica izgubila nekaj desetink odstotka, v prihodnjih dneh pa pričakujemo, da bo spet presegla to mejo.

Prvo podjetje, ki je preseglo magično mejo 1000 milijard dolarjev, je PetroChina, ki mu je to uspelo že leta 2007. Toda to je bilo v drugačnih razmerah, saj je PetroChina ravno začel kotirati na šanghajski borzi in že prvi dan skoraj potrojil svojo vrednost. Na hongkonški borzi, kjer je bil kotiral že pred tem, je dogajanje sledilo razmeram v Šanghaju in PetroChina je bil za kratek čas vreden 1,1 bilijona dolarjev. Toda to je predstavljalo vrednost P/E nad 60, kar seveda ni bilo vzdržno (povprečje naftnih velikanov je bilo tedaj 18), in konec naslednjega leta je bil PetroChina vreden le še četrtino rekordne kapitalizacije. Danes je vreden okrog 210 milijard dolarjev.

Seveda ne smemo pozabiti še na podjetja, ki ne kotirajo na borzah in so v lasti držav. Saudi Aramco je verjetno največja poslovna entiteta, njegova vrednost pa je med 1000 in 2000 milijardami dolarjev. Tudi kitajski državni holding je verjetno večji od bilijona dolarjev.

Razlog za Amazonovo rast je njegova priljubljenost med potrošniki. Danes se v ZDA prek Amazona opravi 49 odstotkov vseh internetnih nakupov (merjeno po vsoti). Zaposlenih ima 550.000 ljudi in letno ustvari 178 milijard dolarjev prihodkov. Amazon, ki mu ni tuje niti izsiljevanje za davčne odpustke, je v zadnjem času na naslovnicah zaradi razvpitega iskanja mesta za drugi sedež. Podjetje je organiziralo kar nekakšen natečaj, kjer so morala mesta tekmovati z bonbončki za podjetje, da bi to tja preneslo drugi sedež. Zgodba o Amazonu in Applu je zato tudi zgodba o megakorporacijah, katerih moč postaja primerljiva z državami. Za ilustracijo, koliko je 1000 milijard: to je polovica tržne kapitalizacije vseh podjetij na frankfurtski borzi.