Apple ni več največje podjetje na svetu

Matej Huš

5. jul 2022 ob 09:16:14

Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je Nestle, ki je na 20. mestu globalno.

Večje premike pričakujemo proti koncu meseca, ko bodo podjetja objavljala svoje poslovne izkaze. Apple jih bo 28. julija. Lani v tem času so ustvarili 97 milijard dolarjev prihodkov in 25 milijard dolarjev dobička, saj se je prodaja vseh izdelkov (razen iPada) povečala. Letos je pričakovati slabše rezultate, saj so pretrgane nekatere dobavne poti, prodaja v Rusiji je ustavljena itd. Apple zato sploh ni razkril uradnih pričakovanj. Največ bo odvisno od prodaje iPhona, ki še vedno predstavlja polovico prihodkov, in storitev.