Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Matej Huš

11. jan 2024 ob 20:28:05

Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona dolarjev, Applova pa okoli 2,87 bilijona dolarjev, a se decimalke hitro spreminjajo. Kratkoročno je pričakovati, da bodo Microsoftove delnice še naprej korakale navzgor, Apple pa bo moral pokazati kaj več. Letos so Microsoftove delnice pridobile 1,8 odstotka in imajo kazalnik P/E (cena glede na dobiček) 31, Applove pa so izgubile 3,3 odstotka in so pri P/E 28. Lani je Microsoft pridobil 57 odstotkov, Apple pa 48 odstotkov.